یکی دو روز قبل از موج اول دستگیرهای تعدادی از پرسنل شهرداری شهریار در ارتباط با مفاسد اقتصادی؛ اخبار بخشی از تخلفات معاونت شهرسازی این شهرداری در فضای مجازی منتشر شد. انتشار این اخبار اگر تا کنون سکوت اعضای شورای شهر را نشکست؛ دستکم تابوی نقد مدیریت شهرداری شهریار شکست.
اسماعیل بکلیان ـ رتانیوز ـ شورای دوره پنجم با تمام فراز و نشیب هایش نزدیک به دو سال را پشت سر گذاشت و شاید وقت آن رسیده باشد که عطش شهروندان را به نقد و بررسی این شورا برطرف نمود. در این مقاله نگاهی اجمالی به انتخاب شهردار و نظارت شورا بر عملکرد شهرداری خواهیم پرداخت. عدول اعضای شورای شهر شهریار از کاندیداهای مدیریت شهری و انتخاب فردی که از ابتدا نام او در لیست کاندیداهای شهردار شدن نبود اولین چالش شورای پنجم به حساب آمد. اما جالب تر، سکوت اصحاب رسانه نسبت به این قضیه بود. هنوز سه چهار ماه از فعالیت شورای تازه نفس نگذشته بود که دومین چالش شورای اسلامی شهر شهریار در مسیر صلاحیت شهردار منتخب به وقوع پیوست. در حالی که گروهی مکاتبه عدم صلاحیت شهردار منتخب را علم می کردند در واپسین لحظات گروه مقابل حکم تایید صلاحیت وی را در رسانه ها نشر دادند.
«پسر شهریار» سکان مدیریت شهری را با قوت به دست گرفت و در این مسیر الحق و الانصاف اکثریت مطلق شورا و تمام رسانه های موثر و مردمی دست به دست هم دادند تا در فضایی آرام مسیر توسعه شهر شهریار طی شود.
احسان درخشان نسب ملقب به پسر شهریار که طی چهارسال در دوره چهارم شورا عالیترین رتبه مدیریت شهری را پس از شهردار وقت داشت، حالا دیگر تمام تصمیمات و اختیارات مدیریت شهری شهریار را به دست گرفته است تفاوت او با شهردار پیشین در این بود که هیچ رسانه ای طی دو سال گذشته او را نقد نکرد، هیچ استیضاح جدی او را تهدید نکرد و همگی به تمجید و همراهی وی پرداختند. حتی در زمانی که یکی از دفترداران، بعلاوه دو نفر از مدیران مناطق شهری و همچنین یکی از معاونان اسبق و در نهایت معاون ارشد ایشان و متاسفانه یک عضو شورای شهر توسط سربازان گمنام امام زمان (عج) در اطلاعات سپاه سیدالشهداء دستگیر می شوند؛ همچنان از نقد جدی و یا استیضاح شورای اسلامی در امان می ماند.
دو سه روز قبل از انتشار خبر فوق و پس از مدت ها سکوت خبری، نگارنده این مطلب تنها با هدف جلوگیری از تضییع حقوق شهروندان، اقدام به انتشار برخی از تخلفات ساخت و ساز و یا تخریب و دیوارکشی غیرقانونی باغات نمود اما همین اندک انتقاد هم به مذاق عده ای خوش نیامد. لذا ضروری به نظر آمد تا تحلیلی بر نتیجه تخلفات صورت گرفته بیان شود تا اجرای چنین تخلفاتی از سوی معاونت شهرسازی شهرداری شهریار بطور کامل متوقف شود شاید اندکی از اثرات سوء حذف پارکینگ و یا طبقات مازاد بر شهر کاسته شود.
پروانه یا جواز ساختمان؛ یک پرونده رسمی از شهرداری است که به پیمانکار یا مالک اجازه می دهد ساخت و ساز را طبق چهارچوب مشخص آغاز کند و هرگونه ساخت و ساز بدون جواز ساخت و یا برخلاف جواز صادره غیرقانونی است و معاونت شهرسازی موظف است از ادامه کار جلوگیری نماید. یکی از مهمترین اهداف صدور پروانه ی ساختمان رعایت اصول شهرسازی است مثلا در آن قید شده که سطح اشغال یک قطعه زمین چند متر مربع است و در چند طبقه می تواند ساخته شود تمام دستورالعمل های مندرج در جواز ساختمان بر اساس طرح تفصیلی شهر تعیین می شود. طرح تفصیلی تعیین می کند که مثلا در یک شهر چند نفر قرار است ساکن باشند و مطابق همان طرح سرانه های فرهنگی، ورزشی، آموزشی، بهداشت و درمان و سایر موارد تعیین می شود.
اگر بخش عمده ای از ساختمان های امروزی بعنوان بافت فرسوده معرفی می شود و ممکن است در اثر زمین لرزه جان ساکنان آن براحتی گرفته شود؟ اگر بخاطر حذف پارکینگ و عدم احداث پارکینگ عمومی، ترافیک سنگین و همه روزه داریم و در خیابانها جدال توقف های دوبله و جرائم سنگین داریم؟ و یا مردم بدلیل سوء مدیریت شهری با هم گلاویز می شوند؟ اگر بخاطر کمبود فضای ورزشی جوانان از آرزوهایشان برای رسیدن به قهرمانی باز می مانند؟ اگر بوستان مناسب و فضای سبز به قدر کافی در محله تان برای تفریح وجود ندارد؟ اگر سالن سینما و تأتر نداریم!؟ اگر پیاده رو نداریم؟ اگر هرروز به تعداد باغات خشک شده اضافه می شود؟ اگر فرهنگسرا و سالن مطالعه کم است؟ و در یک کلام هویت شهری نداریم، اگر بیشتر سازندگان واحدهای مسکونی کمتر در شهری که خودشان ساخته اند زندگی می کنند و یا هیچ گاه مسئولان شهری را در بوستان های داخل شهرمان نمی بینیم، مگر برای سخنرانی و کسب آرای مردمی در انتخابات، و صدها اگر دیگر؛ نتیجه ی آن است که شهر خوبی برای زیستن نداریم.
طبقه مازاد بیشتر از اینکه بودجه شهرداری را برای پروژه های عمرانی تأمین کند از دلالان حمایت می کند و معاونت شهرسازی باید پاسخگوی این دلال بازی ها باشد. معاونت شهرسازی باید برای ساختن یک شهر خوب و قابل زیست تلاش کند نه پر کردن جیب معدود بساز و بفروش ها و دلالان.
شهرسازی باید پاسخ دهد چرا اجازه حذف پارکینگ می دهد، اجازه دیوارکشی غیرقانونی می دهد تا بعداً با دستور دادستان محترم توسط جهاد کشاورزی تخریب شود و سرمایه های ملی را هدر دهد.
اما در این میان وجود دو دسته افراد نگران کننده است؛ یک دسته کسانیکه به اتفاقات پشت پرده آگاه نیستند لذا رانت خواران از جهل آنها بهره مند می شوند و دسته دوم آنهایی که از این راه به کسب درآمد نامشروع می پردازند و رگ و ریشه این دو دسته را ممکن است در هرجایی ببینید. فرقی ندارد؛ کارمند باشد یا مسئول رده بالا، عضو شورا یا اصحاب رسانه، سازنده باشد یا… !
روی آخر سخن ام با اعضای شورای اسلامی شهر شهریار است: با شروع موج دوم دستگیری های افراد متهم از مجموعه مدیریت شهری شهریار، چرا هنوز نگران نیستید که پنج کارمند موثر شهرداری و یک عضو شورای شهر شهریار بازداشت شده اند؟ چرا در مقابل مشکلات مدیریت شهری به رسانه ها چیزی نمی گویید؟ چندی پیش یکی از شما سوالاتی از شهردار داشت آیا در پاسخ شهردار نسبت به سوالات قانع شدید؟ چرا در مقابل تخلفات ساختمانی سکوت می کنید؟ منافع چه کسانی در میان است؟ و بدانید که شما نماینده و وکلای مردم هستید تا منافع شهروندان را حفظ کنید مبادا برای حفظ ظاهر کار، منافع قوم و خویشی و یا هم محلی بودن؛ پایتان را روی حقوق شهروندی بگذارید. بیایید لااقل موضوع تخلفات ساختمانی را در صحن شورا بررسی و نتیجه آن را به اذهان عمومی برسانید. چرا که هم چشمان تیزبین و دستان پرقدرت مدعی العموم بسته نیست و هم آنکه شهروندان و همشهریان شما باهوش هستند مصلحت نیست سکوتشان را به حساب رضایت شان بگذارید.

اسماعیل بکلیان روزنامه نگار
اسماعیل بکلیان ـ روزنامه نگار
اخبار تحلیلی شهرستانهای شهریار، قدس و ملارد را از رتانیوز بخوانید.